Monday, November 14, 2011

Menjaga kulit secara saintifik

Hasil gabungan sains dan kecantikan, Lancome memperkenalkan inovasi terbaru berasaskan penyelidikan yang teliti iaitu siri rutin penjagaan wajah harian, bervisi (Visionnaire) [LR 2412 4 peratus].

Ia merupakan penyelesaian penjagaan kulit berasaskan molekul unik yang diilhamkan daripada keupayaan dunia botani dalam memulihkan diri.

"Sains penjagaan kulit baru dan bervisi yang digelar 'masa depan dunia kecantikan' oleh Presiden Lancome Worldwide, Youcef Nabi merupakan hasil kajian dan percubaan selama 12 tahun.

''Hasilnya merupakan satu molekul pelbagai fungsi, berkod LR 2412, yang kini dilindungi 17 paten," ujar Pengurus Jenama Lancome di Malaysia, Kelly Tan.

Selepas kejayaan global yang dikecapi Génifique Youth Activator yang dilancarkan pada 2009, Lancome memperkenalkan produk baru ini untuk memulihkan dan menghasilkan kulit yang cantik bagi wanita.

Hasilnya, pori-pori menjadi lebih kecil, warna kulit lebih sekata, garis halus, kedutan serta parut akan berkurang, dan kulit lebih lembap.

Kulit wanita lebih berseri, anjal dan mulus dalam masa hanya empat hingga enam minggu.

"Wanita pada masa kini lebih dinamik, lebih menarik, dan keadaan kulit mereka haruslah melambangkan ciri-ciri mereka ini tanpa mengira usia.

''Oleh itu, wanita kini bukan sahaja ingin menghapuskan garis halus, malah turut mencari pelbagai penyelesaian lain bagi mencapai kecantikan kulit yang terbaik, dan mereka menginginkan hasil yang jelas berkesan," ujar Kelly.

Botani

Dalam pada itu, Pengurus Latihan Lancome, Joselyn Lee menambah, penghasilan produk ini bukan sahaja berasaskan bahan semula jadi, malah direka untuk 'meniru' proses pemulihan botani.

"Apabila tumbuh-tumbuhan mengalami kerosakan, ia menghasilkan "molekul petanda" yang digelar asid jasmonik. Ini mengaktifkan proses pemulihan tisu rosak, dan turut menjadikannya lebih kuat.

''Molekul bervisi LR 2412 bertindak seperti "molekul petanda" bagi memulakan proses berangkai pada kesemua lapisan kulit untuk memulihkan, memperbaharui dan menguatkan tisu kulit," jelas Lee.

Ciri unik molekul ini terletak pada keupayaannya menyerap dalam setiap strata kulit bermula daripada permukaan kulit sehinggalah ke epidermis dan kemudiannya dermis.

Selain itu, kunci pada kebolehan penyerapan merupakan tarikannya kepada struktur air dan cecair dalam kulit.

Molekul ini dilihat empat kali ganda lebih mesra bio berbanding molekul retinol, yang merupakan ramuan lazim dalam banyak produk penjagaan kulit anti-penuaan pada hari ini.

"Kami juga telah melakukan kajian produk ini ke atas kulit-kulit yang berbeza yang terdiri daripada wanita golongan Hispanik, Kaukasia, Asia dan Afro-Amerika selama empat hingga enam minggu. ''Walaupun setiap etnik menunjukkan jenis kulit berbeza, kesan penggunaan menunjukkan kesan yang baik seperti berkurangnya pori-pori, parut dan cela untuk semua jenis kulit," jelas Joselyn.

Antara rangkaian produk yang paling popular

Seperti produk-produk lain, serum menjadi pilihan utama pengguna kerana serum bervisi [R 2412 4 peratus] mampu menyerap kulit sebaik sahaja terkena pada kulit.

Tambah Joselyn, penggunaan serum kulit adalah sebahagian daripada lapisan penjagaan kulit selain penjagaan kulit yang biasa seperti memakai pelembap dan perlindungan sinar matahari.

Produk ini telah pun berada di pasaran dan selamat digunakan pada kesemua jenis kulit, termasuklah kulit sensitif serta bahagian mata, pagi dan malam.


Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH
adawiyah.koh@utusan.com.my

No comments:

Post a Comment